Erikoisimmat ikkunat paikoillaan

Nyt se on tapahtunut. Nyt ovat ensimmäiset, erikoisimmat ikkunat paikoillaan! Asennus aloitettiin hankalimmasta päästä eli terassipuolen 12-metrisestä lasiseinästä. Olohuoneen molemmat ikkunat ovat vaikuttavat 3,5 metriä leveitä ja niitä seuraa lasiterassille avautuva samankokoinen Profin-lasiliukuseinä. Tuon jälkeen lasiseinä jatkuu vielä pukuhuoneen puolelle. Naantalin Aurinkolinnan ikkunat toimitti KLAS1. Sekä ikkunoiden että lasiliukuseinän sisäpuoli on värjätty toiveemme mukaan Teknoksen sävyyn 1836. Se näyttää kauempaa katsottuna lähes mustalta, mutta valossa puun syykuvio kuultaa läpi kauniin tummanruskeana.

Terassin lasiseinän suunnitteluun on käytetty huomattavasti aikaa. Aurinkolinnasta halutaan aidosti esteetön, mutta kuitenkin visuaalisesti miellyttävä. Lasiliukuseinän kynnys on vakiona liian korkea jotta sitä pääsisi vaivattomasti pyörätuolilla yli – siispä se päätettiin upottaa betoniin. Mutta koska tuon lisäksi meille oli myös äärimmäisen tärkeää saada kaikkien ikkunoiden alareunat tyylikkäästi samalle korkeudelle, piti koko 12 metriä upottaa. Upotettu karmi keskellä betonilaattaa puolestaan toisi vaikeuksia vedenpoistoon, joten lasiseinän eteen suunniteltiin pitkä avattava linjakaivo. Se mahdollistaa myös hajonneen ikkunan vaihtamisen tulevaisuudessa.

Aurinkolinnan terassin ikkunat paikoillaan
Näkymä pukuhuoneesta

Toinen erikoinen ikkuna on saunan kulmaikkuna, jonka ulkonurkka on toteutettu ilman karmia, eli pelkällä liimasaumalla. Pituutta ikkunalla on yhteensä reilut 5 metriä, joten saunasta todellakin kelpaa katsella terassia ja metsämaisemia! Ikkunan korkeus on 80cm ja se lähtee suoraan saunan katosta, jolloin saunan kattopaneeli menee nätisti päin karmia.

Ulkopuolelta sauna verhoillaan havainnekuvien tapaan pystyrimoituksella. Alemmassa kuvassa vasemmalla tulee olemaan lasiovi saunaosastolle, tosin näkösuojalla varustettuna. Oven yläkarmi tulee samaan linjaan ikkunan kanssa, sillä kaikki Aurinkolinnan ovet niin sisällä kuin ulkona tilattiin normaalia korkeampina.

Saunan ikkunan alle rakennetaan lasiterassin kesäkeittiö. Sen suunnittelu on vielä kesken, mutta tasoon upotettava kaasugrilli on jo matkalla! Kesäkeittiöön tulee myös vesipiste.

Naantalin Aurinkolinna kulmaikkuna
Tässä saunassa varpaat ei ota kiukaaseen kiinni..
Naantalin Aurinkolinna Salmiakki-ikkuna

Kolmas erikoinen ikkuna löytyy keittiön peräseinältä. Salmiakki-ikkuna on upotettu millintarkasti seinään, eikä myöhemmin tasoitustöiden valmistuttua sen karmeja näy lähes ollenkaan. Toiveena oli saada ikkuna täysin yhtenäisenä. Kapea välikarmi oli kuitenkin pakollinen, sillä ikkunalla on pituutta yli 4,5 metriä.

Olohuoneen rimakattopaneeli tulee päättymään suoraan päin karmia. Katon vinouden mukaan tehty ikkuna keventää kattoa aika mukavasti. Ikkuna lisää myös yksityisyyttä, sillä tiiviisti rakennetulla asuntomessualueella moni varmasti katselee mieluummin tuulessa heiluvia männynlatvoja kuin naapurin seinää.

Helpommat ja ei-niin-hankalat ikkunat asennetaan vasta tasoitustöiden jälkeen. Näin turhalta suojaamiselta vältytään.

Ellet ole lukenut edellistä päivitystä, kurkkaa se tästä!